Nadelen navullen cartridges

Nadelen van cartridges navullen

Blog

Wanneer je een lege cartridge hebt, dan is het mogelijk om deze weer te vullen. Dit kun je zelf doen of dit kun je door een bedrijf laten doen. Meestal kun je een cartridge vijf tot tien keer navullen, voordat de kwaliteit van de afdrukken achteruit gaat. Alhoewel het navullen van cartridges beter is voor het milieu en voordeliger is dan het gelijk kopen van nieuwe cartridges, zijn hier ook een aantal nadelen aan verbonden. Welke nadelen dat zijn, daar kom je achter in dit artikel.

Cartridges zelf navullen

Met zogenaamde navulsets kun je inktcartridges zelf navullen. De prijzen van deze navulsets variëren behoorlijk. Meestal liggen deze prijzen rond of onder de prijs voor nieuwe cartridges, terwijl je ook nog eens meer inkt krijgt dan bij een nieuwe cartridge.

Zo’n setje bevat een handleiding, inktflesjes en een aantal naalden om de inkt in je cartridge te spuiten. In sommige gevallen zijn ook plastic handschoenen hierbij inbegrepen. Waar je op moet letten is dat een navulset aansluit op jouw soort cartridge. Om hierachter te komen kijk je op de cartridge zelf om te zien wat het type is en van welk merk.

Omdat het navullen van een inktcartridge een nauwkeurig werkje is, zul je op het begin gegarandeerd een beetje ermee knoeien. Vandaar is het aan te raden om plastic handschoenen te dragen en het navullen te doen op een plek die vies mag worden.

Cartridges laten navullen

Zoals eerder gezegd is het ook mogelijk om bij gespecialiseerde bedrijven langs te gaan om de cartridges te laten navullen. Het enige dat je dan hoeft te doen is simpelweg je lege cartridge aan te leveren. Het door bedrijven laten navullen van cartridges kost meer dan wanneer je het zelf doet, maar is voordeliger dan het aanschaffen van nieuwe cartridges. Het nadeel hierbij is dat deze bedrijven verschillende merken inkt gebruiken, waardoor de printkwaliteit van de nagevulde cartridges sterk uiteen kunnen lopen.

Chip op cartridge resetten

Een ander nadeel (of aandachtspunt) is dat veel printers niet meteen werken met nagevulde inktpatronen. Dit komt omdat er dan een chip op de cartridge zit die de printer laat weten wanneer de inkt op is. Om de nagevulde cartridge te kunnen gebruiken moet je dan eerst de chip resetten. Om dit zelf te kunnen doen heb je in veel gevallen een chipresetter nodig. Dit kleine apparaatje werkt op batterijen of via een usb-kabel, en kost je tussen de 10 en 20 euro.

Huismerk cartridges

Wanneer je geen zin hebt in zoveel gedoe, dan kun je er ook voor kiezen om zogenaamde klooncartridges of huismerk cartridges van te kopen. Deze zijn vele malen goedkoper dan originele merkcartridges (tot wel 60%) en de kwaliteit is nagenoeg hetzelfde. Als je op zoek bent naar een betrouwbare leverancier van huismerk cartridges en toners, dan raden wij je aan om eens te kijken op de site van UwCartridgeWinkel (www.uwcartridgewinkel.nl).

Geef een reactie