Een kantoortuin die zijn naam eer aan doet

Blog

In de gemiddelde kantoortuin is de biodiversiteit niet zodanig ontwikkeld dat je van een tuin kunt spreken. Vanuit een bepaald perspectief kan ik me echter wel voorstellen waarom men het een tuin noemt. Er brommen printers en er zoemen beeldschermen. Ook worden er constant dingen bij elkaar over de schutting gegooid (zoals dat heet in kantoorjargon). Verder zijn de kantoortuinen waarin ik ooit heb gezeteld in de verste verte geen echte tuinen. In deze blog wijd ik een paar gedachten aan de plek waar we werken.

Een kantoortuin zonder kantoorplanten

Op de uitgeverij waar ik enkele jaren geleden werkte, was het enige wat leefde (naast ons als werknemers natuurlijk) een paar vetplantjes hier en daar op de vensterbank. Ooit hadden we wel een grote plant gehad, maar die was heengegaan toen degene die hem water gaf drie weken op vakantie ging. Sindsdien was ons kantoor zo gezellig als de gemiddelde steenkolenmijn. Ook in ons als werknemers zat overigens niet overdreven veel leven. We werkten op de marketing-afdeling en waren de hele dag aan het bellen naar kranten die we smeekten om onze middelmatige thrillers te recenseren. Omdat zij daar zelden toe bereid waren, hadden we vooral contact met huismoeders die een leesclub hadden. In ruil voor een gratis boek schreven zij een positieve recensie op een website die hun neefje in elkaar had geknutseld.

Maar wat als de kantoortuin wel op een echte tuin zou lijken?

De sfeer op kantoor was niet bepaald gezellig, door de matige resultaten die we steeds boekten. Of waren de resultaten zo matig doordat de sfeer ongezellig was? Het is inmiddels vele jaren later en ik vind het moeilijk om de juiste oorzaak-gevolg relatie te achterhalen. Wat ik sindsdien wel te weten ben gekomen, is dat een omgeving veel invloed heeft op de gemoedstoestand en ook op de prestaties. Tegenwoordig kom ik op allerlei verschillende kantoren om over creatieve marketingmogelijkheden te praten. Vooral bij de jonge startups zie ik zoveel kantoorplanten dat het met recht een tuin genoemd mag worden. Er staan bovendien tafeltennistafels, Nintendo's met Mario Kart en een bar met pilsjes in de koelkast voor de vrijdagmiddagborrel. Het klinkt als een luilekkerland, maar geluierd wordt er geenszins. Op mijn uitgeverij leek het een steenkolenmijn, maar in deze kantoortuin werd gezwoegd als noeste mijnwerkers. Dus: ben je een werkgever? Wacht niet langer met kamerplanten kopen! Creeer een kantoortuin die zijn naam eer aan doet en zie je werknemers veranderen in bezige bijtjes!

Geef een reactie