PIM systeem

Pimcore of Akeneo: wat is het beste PIM systeem?

Blog

Niet iedere webshop stelt dezelfde eisen aan een Product Information Management (PIM) systeem. De ene organisatie heeft alleen de basisfunctionaliteiten nodig en daarbij enkele specifieke functies, terwijl de andere organisatie geavanceerde mogelijkheden vraagt van een PIM systeem.

Welke PIM systemen zijn er?

Er zijn veel verschillende aanbieders van PIM systemen, denk aan: Stibo, Salsify, InRiver, Riversand, Agility, Enterworks, Akeneo en Pimcore. Enkel de laatste twee, Akeneo en Pimcore, worden open source aangeboden en zijn mede daardoor ook de populaire keuzes. Maar hoe weet je nu welk systeem voor jou de beste keuze is? We zetten een aantal verschillen en overeenkomsten op een rijtje.

Technologie

De nieuwste versie van Pimcore is Pimcore5 en is gebouwd op basis van Symfony3. Pimcore is zoals eerder gezegd een open source platform en bovendien makkelijk in gebruik voor zowel de webwinkelier als de ontwikkelaar.

Voor Akeneo geldt dat het platform ook gebruik maakt van het Symfony3 framework en ook Akeneo is open source. Voor zowel Pimcore als Akeneo geldt dat de API’s aan al je eisen kunnen voldoen.

Flexibiliteit

Alle data kunnen worden gestructureerd, verrijkt en geïmporteerd of geëxporteerd via gestandaardiseerde API’s in Pimcore. Daarbij is met Pimcore ook Master Data Management (MDM) mogelijk, wat het beheren van teksten en media en informatie over klanten, producten en verkopers een stuk eenvoudiger maakt.

Pimcore ondersteunt meerdere niveaus van product hiërarchieën en ook de specificatie van product varianten is onbeperkt en kan meerdere onderscheidende factoren hebben.

Akeneo is in vergelijking wat minder flexibel. Producten kun je met Akeneo beheren met een Entity Attribute Value model. Alleen hiërarchieën van één niveau worden ondersteund in tegenstelling tot bij Pimcore. Er is een maximum van 2 onderscheidende factoren bij een productvariant.

Aanbod

Pimcore biedt niet alleen Product Information Management (PIM) aan, maar ook Master Data Management (MDM) en Digital Asset Management (DAM). Akeneo is alleen een PIM systeem waarmee organisaties hun productinformatie kunnen beheren. Dit platform biedt dus geen MDM of DAM aan.

Personalisatie

Pimcore heeft ook de mogelijkheid tot personaliseren; je kunt automatisch content toepassen op basis van het gedrag van de gebruiker.

Omdat Akeneo alleen Product Information Management aanbiedt, richt het zich niet op het personalisatie voor de klant. Toch adviseren ze verkopers om de koopervaring te personaliseren met verschillende bestaande tools.

Klantgegevens beheren

In Pimcore kun je eenvoudig inzicht krijgen in klantgegevens en deze vervolgens sorteren en filteren. Deze data kun je gebruiken voor marketing automation doeleinden.

Akeneo maakt het mogelijk om een constante ervaring te bieden via verschillende kanalen, maar biedt geen inzicht om te gebruiken voor marketing automation.

Geef een reactie