UTP kabel

De kunst van goed internet op kantoor met een UTP kabel

Blog

Apparaten kun je steeds vaker verbinden met het internet. Je kunt hierbij denken aan een smart tv, maar ook aan huishoudelijk apparatuur als koffiezetapparaten, een smart koelkast, een slimme thermometer en ga zo maar door. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden. Soms kun je kiezen voor wifi, maar vaak is dit ook niet een juiste manier. Wifi kan namelijk onstabiel en traag zijn. Als je een stabiele, snelle internetverbinding wenst dan biedt een UTP kabel een goeie uitkomst.

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. De aders van de kabel zijn getwist. De aders zijn getwist omdat op deze manier signaalverlies gereduceerd wordt. Als deze methode niet gebruikt zou worden, dan kunnen afstanden van 50 meter nooit overbrugd worden. Nu is dat wel het geval; afstanden tot 50 meter kunnen gehaald worden. Bij een thuisnetwerk is een UTP kabel voldoende, maar mocht je een groter netwerk willen voorzien van internet, bijvoorbeeld een kantoorpand, is het verstandiger om gebruik te maken van andere vormen van afscherming. Je hebt namelijk ook nog STP (Shielded Twisted Pair) en S/FTP (Shielded Foiled Twisted Pair). Deze afschermingsvormen hebben een extra laagje afscherming wat ze nog weerbaarder maakt tegen signaalverlies.

UTP kabel: de voordelen

Voor een simpel thuisnetwerk zijn er alleen maar voordelen aan een UTP kabel. Ze zijn namelijk van goede kwaliteit en je kunt ze kopen voor een relatief goede prijs. Dit zijn ook meteen de redenen waarom je ze zoveel ziet in huishoudens. UTP kabels kun je met twee verschillende kernen kopen. Bij de keuze voor de kernen maak je gelijk ook al een hele belangrijke keuze of je een goede kabel neemt of een slechte. De kernen zijn namelijk zeer belangrijk. Je kunt CCA – aluminium – kernen nemen, maar ook koperen. Het is van belang dat je altijd voor koperen kernen gaat. Deze voorzien je van de beste weerbaarheid tegen signaalverlies. Als je opzoek gaat naar een kabel met op de verpakking aangegeven ‘koperen kernen’ kun je lang zoeken. Dit zal bijna nooit worden aangegeven, want je kunt ervan uitgaan dat het sowieso koperen kernen heeft. Het zal alleen aangegeven worden als de kernen van aluminium zijn.

Verschillende categorieën UTP kabel

Je hebt verschillende categorieën kabels. Deze worden aangeduidt met ‘CAT’ en een cijfer, bijvoorbeeld CAT5 of CAT6. De oudste UTP kabel is de CAT5. Deze is echter al verouderd en niet meer te verkrijgen. De CAT5 kabel werd opgevolgd door de CAT5e kabel. De CAT5e kabel was een duidelijke vooruitgang op de CAT5 kabel, want er werd veel meer mogelijk. Na de CAT5e kabel kwam de CAT6. Deze twee kabels zijn goede UTP kabels voor thuisgebruik. Verder heb je nog CAT7. Dit zijn nóg betere kabels, maar dit zijn geen UTP kabels. CAT7 kabels moeten namelijk een extra afscherming hebben en mogen niet alleen getwist zijn. Als je dus ergens een CAT7 UTP kabel tegenkomt, weet je dat dit niet waar kan zijn.

Geef een reactie